Share this article Share
De Centrale presenteert de tentoonstelling Porteuses van Maëlle Dufour in Centrale | vitrine (10.04 > 22.06.2025).
Porteuses is een voortzetting van het werk van Maëlle Dufour, waarin ze met elke nieuwe sculpturale interventie de drang van de mens onderzoekt om de natuur en zijn medeschepsels te controleren. Door zich hier te richten op een van de Brusselse stadsrivieren, nodigt de kunstenares ons uit om na te denken over onze relatie met het milieu en het erfgoed dat onder onze voeten stroomt, en benadrukt ze de spanningen tussen stedelijke ontwikkeling, ecologie en het sociale weefsel.
Niet ver van de Centrale stroomt de Zenne, een rivier die al 150 jaar onder Brussel begraven ligt na een grote overwelvingsoperatie. De rivier was ooit een essentiële waterweg en een stromende waterbron, maar werd een open riool en de Zenne werd geleidelijk gekanaliseerd en overdekt om zich aan te passen aan de groeiende behoeften van een uitbreidende stad. De verdwijning uit het gezichtsveld van de stadsbewoner weerspiegelt een bredere verandering: een vervreemding van water, dat in de stad vaak wordt gereduceerd tot een gedomesticeerde en beheersbare hulpbron die naar de achtergrond van het dagelijks leven wordt verdrongen.
Tegelijkertijd, nu de steden elke zomer warmer worden en waterbronnen kostbaarder worden, ontwikkelen er zich renaturatie- en oeververbeteringsprojecten, zoals Max-en-Senne. Dit project om de Zenne te herstellen, dat in de winter van 2025 van start zal gaan op de plek van het huidige Parc Maximilien, maakt deel uit van een aanpak om de ecologische en culturele rol van de rivier te herstellen, maar stelt tegelijkertijd sociale kwesties aan de orde die verband houden met gentrificatie en de waarde van toegang tot water.
Voor haar installatie in de Centrale maakt Maëlle Dufour het water van deze verborgen rivier ‘zichtbaar’ en brengt het in de tentoonstellingsruimte. Het gebaar van de waterdragers replicerend, vervoeren performers water uit de Zenne, dat zorgvuldig is verzameld onder de gewelven waar het zich schuilhoudt. Gedragen op hun rug in functionele sculpturen ontworpen door de kunstenaar, baant het water zich een weg door de straten van Brussel naar de Centrale, waar het in een transparante watertorenvormige container wordt gegoten. Het water van deze stadsrivier wordt opnieuw opgenomen in de collectieve verbeelding en biedt een nieuw perspectief op onze relatie met water, openbare ruimte en het geheugen van de stad.
__
Maëlle Dufour (1994, Bergen) creëert installaties die de vooruitgang in het hart van het verleden, het heden en de toekomst in vraag stellen, evenals de vernietiging van ecosystemen door de mens. Ze onderzoekt zowel de sporen van decadentie als de tekenen van hoop. Haar kunst uit zich in een ware explosie van materialen, waarbij ze klei, modder, arduin, keramiek, afval, loden platen, rechthoekige spiegels en felrood geblazen glas mengt. Dit kunnen monumentale ruïnes zijn, maanvormige vulkaanlandschappen of smalle wachttorens. Doriane Biot (1995, Brussel) is curator en cultureel werker in door kunstenaars gerunde centra, musea en universiteitsgalerijen. Ze is betrokken bij vrijwillige interdisciplinaire projecten die tot doel hebben de relevantie van beeld- en tentoonstellingspraktijken in bewegende sociale en culturele contexten te benadrukken. Door deze samenwerking verdiept het duo zich in de spanningen en plooien van het visuele lexicon dat Maëlle Dufour met elke nieuwe creatie nastreeft: de archeologie van afval, variaties in schaal, de gebaren van bescherming.
Het kunstenaar-curatorduo dankt het team van het Riolenmuseum hartelijk voor de samenwerking.
Breng zeker een bezoek aan onze collega’s van het Riolenmuseum om de geschiedenis van de Zenne te ontdekken.
Met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel
>